ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΕΙΔΙΚΟ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ

Το Ιατρικό Κέντρο Λεμφοιδήματος εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα κινησοθεραπείας – ασκησιολόγιο, για την αποκατάσταση των λεμφοιδηματικών ασθενών για κάθε φάση της πάθησης ξεχωριστά.

Με ειδικές ασκήσεις, συγκεκριμένα όργανα και τη χρήση της θεραπευτικής πισίνας του Ιατρικού Διαβαλκανικού, ο λεμφοιδηματικός ασθενής εκπαιδεύεται στους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσει ο ίδιος ένα πρόγραμμα καθημερινής κινησιοθεραπείας στο σπίτι.

Η υδροθεραπεία στην πισίνα περιλαμβάνει την εφαρμογή μεθόδων κινησιοθεραπείας (Bad- Ragaz, Aj Chi, Aquatic Motor Control, AquATIC Therabands, Aqua Stretching) στο νερό με τον ειδικό φυσικοθεραπευτή λεμφοιδήματος σε ατομική θεραπεία ή θεραπεία ομάδας.

Η άσκηση στο νερό, βοηθάει στην αποσυμφόρηση του λεμφοιδήματος με ειδικό ασκησιολόγιο που εφαρμόζεται στο νερό και διαρκεί 20΄συνοδεία φυσικοθεραπευτή. Στον συμμετέχοντα στο πρόγραμμα ο φυσιοθεραπευτής παρέχει εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για αυτοάσκηση στο σπίτι ή στη θάλασσα.

Η πάθηση δεν επιτρέπει υπερβολική σωματική κόπωση από αθλητική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει μόνο απλή άσκηση και όχι κυνήγι υψηλών επιδόσεων.

Οι ασκήσεις του προγράμματος είναι ήπιες και πρέπει να υλοποιούνται καθημερινά και εάν είναι εφικτό, δύο φορές την ημέρα. Είναι τεράστια η βοήθεια που προσφέρουν στον ασθενή, ιδιαίτερα στον παχύσαρκο, για την συνεχή βελτίωση της κατάστασής του.

Με τις ασκήσεις, οι μύες δρουν ως αντλίες για την αύξηση της ροής της λέμφου και την ώθηση της προς τα πάνω και στην κατεύθυνση που κρίνεται αναγκαία για την περίπτωση του κάθε ασθενούς, ώστε να εισέλθει στη φλεβική κυκλοφορία. Οι αερόβιες ασκήσεις αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία με τη σειρά της διευκολύνει την άντληση στο θωρακικό πόρο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αναπνευστικές ασκήσεις για την αναζωογόνηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και ασκήσεις αύξησης της ελαστικότητας των αρθρώσεων που έχουν «κολλήσει» λόγω του λεμφοιδήματος.