Επεμβάσεις σε ασθενείς με λεμφοίδημα;

Μπορεί διεθνώς η θεραπεία επιλογής για το λεμφοίδημα να είναι η αποσυμφόρηση, αλλά ο λεμφοιδηματικός ασθενής έχει ανάγκη από την ύπαρξη ενός Ιατρικού Κέντρου αντιμετώπισης, καθώς η κατάστασή του σχετίζεται και με τις χειρουργικές επεμβάσεις σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να είναι ενήμερος.

Αναλυτικά:

Ασθενείς που λόγω επεμβάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λεμφοιδήματος:

  • Ογκολογικές (Δείτε αναλυτικά)
  • Ορθοπαιδικές, όπως η αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος. Οι ιστοί που κόβονται για την χειρουργική επέμβαση ή μετά από τραυματισμό, αντιδρούν με την αυξημένη παραγωγή λεμφικού υγρού, το οποίο προκαλεί οίδημα και μειώνει την κινητικότητα του μέλους που επλήγη
  • Τα εγκαύματα και η λιποαναρρόφηση για λόγους αισθητικής, ενοχοποιούνται επίσης για την πιθανότητα να προκαλέσουν λεμφοίδημα.

Ασθενείς με λεμφοίδημα

οι οποίοι προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση στο πάσχον άκρο, είναι ωφέλιμο να υποβληθούν πρώτα σε θεραπεία για μείωση του οιδήματος. Συνηθέστερα είναι τα ορθοπαιδικά χειρουργεία (γόνατο, ισχίο) όπου η επέμβαση καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της μεγάλης παραμόρφωσης που δημιουργεί το οίδημα. Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία για απομάκρυνση της λέμφου πριν από το ορθοπαιδικό χειρουργείο, για μεγιστοποίηση του χειρουργικού αποτελέσματος και την ταχύτερη αποκατάσταση.

Ασθενείς με λεμφοίδημα τρίτου σταδίου (ελεφαντίαση)

στους οποίους κρίνεται ιατρικά αναγκαίο να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις  όπως μεταμόσχευση λεμφαδένων, πλαστική χειρουργική επέμβαση, μεταμόσχευση αγγείων ή απελευθέρωσης των νεύρων, σε περίπτωση ίνωσης κ.α