ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Είστε ασθενής με λεμφοίδημα και πρέπει να εντάξετε στη ζωή σας κάποιους κανόνες καθημερινής διαβίωσης, όπως όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες. Στόχος, πέρα από κάθε θεραπεία που μπορεί να σας παράσχει το Κέντρο μας, είναι να διατηρήσετε με προσωπικό ζήλο τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής και να βοηθήσετε ώστε να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος.

Οδηγίες

  • Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να αυξάνει το βάρος του. Να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Η δυσκολία κίνησης, κυρίως όταν το λεμφοίδημα αφορά ένα από τα δύο κάτω άκρα, συνήθως αποθαρρύνει την προσπάθεια άσκησης και προσθέτει κιλά. Δείξτε μεγάλη προσοχή στη δίαιτά σας
  • Περιορίστε την ορθοστασία, αλλά αποφύγετε και την καθιστική ζωή. Πρέπει οπωσδήποτε να κινήστε και να γυμνάζεστε εάν είναι δυνατόν, και δύο φορές την ημέρα. Επίσης, σας κάνει καλό το βάδισμα.
  • Μη λησμονείτε τη χρήση της κάλτσας συμπίεσης για το πόδι ή το χέρι και μην την αφήνετε μόνο για τις λίγες ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι. Μάθετε να ζείτε με αυτή και θα την συνηθίσετε.
  • Φροντίζετε για την καλή υγιεινή του δέρματος στο πόδι ή στο χέρι με το οίδημα. Κάθε λοίμωξη είναι δυνατό να καταστρέψει λεμφαγγεία και να εντείνει το οίδημα. Ενημερώστε τον ιατρό για τα αντιβιοτικά χαμηλής δόσης αλλά μακράς διάρκειας που πρέπει να λαμβάνετε σε περίπτωση που η λοίμωξη στο πάσχον μέλος υποτροπιάσει. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Σε περίπτωση μυκητίασης, αντιμετωπίστε την άμεσα.
  • Αντιμετωπίζετε και τον πιο ασήμαντο τραυματισμό του δέρματος με ιδιαίτερη επιμέλεια Αποφύγετε κοψίματα, γρατζουνιές, εγκαύματα. Διατηρείτε το δέρμα, κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα και τα νύχια, καθαρά συνεχώς. Κάντε χρήση αντιμικροβιακών σκευασμάτων δέρματος.
  • Φοράτε ελαστικά γάντια για τις δουλειές όταν υπάρχει οιδηματικό χέρι. Μην κουβαλάτε βάρος με το προσβεβλημένο χέρι.
  • Μη περπατάτε ξυπόλυτοι. Φοράτε παπούτσια με σόλες που θα αποτρέψουν ένα διάστρεμμα σε οιδηματικό πόδι. Μη σταυρώνετε τα πόδια όταν κάθεστε.
  • Βάλτε προληπτικά λοσιόν για να αποφύγετε τσιμπήματα από κουνούπια. Αποφύγετε χώρους με μέλισσες και άλλα έντομα που προκαλούν έντονο οίδημα.
  • Όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας ή σε χώρο που σας επιτρέπει ελευθερία κινήσεων, ανυψώστε το πάσχον πόδι ή χέρι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, βοηθώντας στην αποστράγγιση του συσσωρευμένου λεμφικού υγρού. Ανυψώστε το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 15 εκατοστά ή τοποθετήστε μαξιλάρια στο πάσχον χέρι, ώστε και τα δύο να βρίσκονται ψηλότερα από το ύψος της κεφαλής, όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε.
  • Αποφύγετε τη συμπίεση του οιδηματικού χεριού με μέτρηση της πίεσης, αιμοληψία, άλλες ιατρικές πράξεις, κοσμήματα, σφικτά ρούχα.